Danskernes grønne køkkenaffald kan blive til flybrændstof

Kan du forestille dig, at dit grønne køkkenaffald kan blive til flybrændstof? Det kan et forskerhold på Syddansk Universitet godt forestille sig. Verden er nemlig nødt til at finde en løsning på, hvordan man erstatter fossile brændstoffer med mere miljøvenlige alternativer. Flytrafikken står for ca. 2-3 procent af drivhusgasserne, men fremtidens flybrændstof kan blive CO2 neutralt, hvilket vil være rigtig godt for klimaet.

Vi må ud af starthullerne …

Vi har i for lang tid nølet med at finde løsninger på verdens miljø- og klimaproblemer. Vi har skubbet problemet foran os. Ligesom hvis man godt ved, at man trænger til motion, men oplever at man har svært ved at rejse sig fra sofaen og løbe en tur udenfor. Men hvis man nu i stedet køber et smart løbebånd og træner hjemme, så kan man hurtigt komme i gang og motivere sig selv til at komme i form og smide de overflødige kilo. Der er længe blevet talt om klimaproblemerne, uden at der egentlig er blevet gjort noget ved det. Det er først de senere år, at klimaet er kommet på dagsordenen, og man for alvor begynder at investere i grøn teknologi. Verdens lande er også begyndt at sætte mere ambitiøse klimamål, fordi det tydeligvis er nødvendigt, at vi gør noget ved det.

Hvordan laver man CO2-neutralt brændstof?

Man tager grønt køkkenaffald og halm og laver det om til biogas i et af de særlige biogasanlæg, som vi allerede har i Danmark. Biogas er metan og CO2, men anvender man elektrolyse og tilfører brint, så er der kun metan tilbage i biogasanlægget. Næste udfordring er så at bygge en anlæg, der kan omdanne metan til flybrændstof … og så har vi CO2-neutralt flybrændstof.

Flere CO2-venlige rejser

Vi er mange, som i årevis har rejst rundt med fly eller kørt i bil, vel vidende at det forurener miljøet. Under coronapandemien, hvor folk ikke har kunnet rejse, har miljøet og klimaet fået det bedre, fordi forureningen er blevet mindre. Bliver der fundet gode løsninger på, hvordan flytrafikken og biltrafikken kan forurene mindre i fremtiden, så er det til gavn for både klimaet og os alle i fremtiden.

Danskernes grønne køkkenaffald kan blive til flybrændstof
Rul til toppen
zakra